ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Ενεργειακά Πιστοποιητικά Κτιρίων

Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στη ζωή μας, αφού για όλες τις νέες μισθώσεις κτιρίων, αγοραπωλησίες κτιρίων, νέα ή ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια αλλά ακόμα και για την ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον“, απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Από 1/1/2016 το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι πλέον υποχρεωτικό και για ακίνητα κάτω των 50 τ.μ.

Είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο, που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (ο οποίος έχει ενταχθεί σε ειδικό Μητρώο), και στο οποίο αποτυπώνεται.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) είναι ένα έγγραφο το οποίο απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου.

Η έκδοσή του απαιτείται σε κάθε αγοραπωλησία ή ενοικίαση, ή ανακαίνιση ακινήτου όλων των επιφανειών και χρήσεων, εκτός των αποθηκών, θέσεων στάθμευσης και λοιπών εξαιρέσεων του Νέου ΚΕΝΑΚ). Αφορά τόσο στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή μίσθωσης ενιαίου κτιρίου, όσο και στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ή μίσθωσης τμημάτων κτιρίου (είτε είναι κατοικία είτε επαγγελματική στέγη).

Ειδικά για τις μισθώσεις, η έκδοση Π.Ε.Α. είναι υποχρεωτική μόνο για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις υφιστάμενων συμβάσεων.

Επίσης είναι απαραίτητο και σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να βελτιώσει ενεργειακά το ακίνητο μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον“.

Στις ανακαινίσεις κτιρίων, με το πέρας των εργασιών ανακαίνισης υπάρχει η υποχρέωση έκδοσης νέου Π.Ε.Α.

Με τη διενέργεια μιας ενεργειακής επιθεώρησης σχηματίζεται σαφής εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο από ενεργειακής άποψης και προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την υλοποίηση των οποίων θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης έχει ισχύ για δέκα (10) χρόνια.

Δικαιολογητικά για Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Z

Οικοδομική Άδεια

Z

Τοπογραφικό Διάγραμμα

Z

Κάτοψη ορόφου ή Κάτοψη διαμερίσματος

Z

Μελέτη Θερμομόνωσης

Z

Δελτίο συντήρηση καυστήρα ΚΕΑΚ ή Έντυπο υποβολής στο κτηματολόγιο

Z

Συμβόλαια – Τίτλοι Ιδιοκτησίας

Z

Στοιχεία του Ιδιοκτητη ΔΟΥ, ΑΦΜ, Διεύθυνση, Επάγγελμα.

To ntekeles.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς.